Nieważne, czy uwielbiasz gotować, czy twoje kuchenne umiejętności ograniczają się tylko do zagotowania wody na herbatę lub podgrzania gotowego dania ze sklepu. Kuchenka to obowiązkowy element wyposażenia każdego domu. Do wyboru mamy m.in. płytę indukcyjną, elektryczną oraz gazową. Którą z nich wybrać?
Kupując mieszkanie na rynku pierwotnym, czyli w nowym budownictwie, nie masz, co liczyć na kuchenkę gazową. Takie instalacje dawno już wyszły z mody, przede wszystkim z powodu bezpieczeństwa.
Teraz stawia się na nowoczesność i funkcjonalność, dlatego też na topie są płyty ceramiczne oraz indukcyjne. Jeśli jednak nabywasz mieszkanie na rynku wtórnym, możesz w nim spotkać lub zdecydować się na zakup kuchenki/płyty gazowej. Którą z tych trzech opcji wybrać? Sprawdziłam ich wszystkie wady i zalety.
Płyty gazowe
Gaz ziemny, tak samo jak drewno i węgiel, to najbardziej naturalne źródło ognia i ciepła. Płyta gazowa będzie więc świetnym rozwiązaniem dla wszystkich zwolenników naturalnego i tradycyjnego gotowania. Jeszcze do niedawna w każdej kuchni królowały właśnie płyty gazowe.
Mamy to na Totalmoney: Dowiedz się jak tanio urządzić mieszkanie!
Obecnie również cieszą się powodzeniem, szczególnie wśród osób, które niechętnie podążają za trendami. W sklepach można spotkać różne rodzaje kuchenek gazowych. Te nowoczesne modele mają palniki eliptyczne, na których możesz gotować szybciej, a ponadto można na nich stawiać np. naczynia żaroodporne czy brytfanny.
Płyty gazowe – wady i zalety
Płyty elektryczne (ceramiczne)
Ten rodzaj płyt istnieje już od kilkudziesięciu lat, ale dopiero odejście od ich tradycyjnego designu spowodowało wzrost ich popularności. Zastosowanie płaskich, ceramicznych powierzchni sprawiło, że płyty te zyskały grono zwolenników i często goszczą w polskich kuchniach. Grzałki znajdują się bezpośrednio pod płytą, dzięki czemu są niewidoczne. Taki wygląd zdecydowanie bardziej zachęca do zakupu, za którym przemawia jeszcze wiele argumentów.
Płyty elektryczne (ceramiczne) – wady i zalety
Płyty indukcyjne
Najnowocześniejsze z opisywanych przeze mnie rozwiązań. Dlaczego? Pod szklaną płytą kuchenek indukcyjnych znajdują się cewki wytwarzające zmienne pole elektromagnetyczne. Stawiając na powierzchni garnek ze stali ferromagnetycznej, którą przyciąga magnes, otrzymywane jest ciepło powstałe poprzez indukcję. Dzięki temu gotowanie jest efektywne i energooszczędne. Ciepło wytwarzane jest tylko w naczyniu, a nie na całej powierzchni płyty, jak w przypadku kuchenek ceramicznych. Dlaczego warto zdecydować się na zakup?
Oszczędzanie w kuchni — to warto wiedzieć!
Płyty indukcyjne – wady i zalety
Płyta indukcyjna, elektryczna i gazowa – co wybrać?
Jak widać powyżej, każda płyta jest inna. Którą więc wybrać, urządzając mieszkanie?
Przede wszystkim musisz się zastanowić, na czym ci najbardziej zależy. Porównałam płytę indukcyjną, elektryczną i gazową pod kilkoma, najważniejszymi według mnie, kryteriami.
1. Cena
Płyta gazowa to najtańsza opcja. Możesz ją kupić już za 300 zł. Płyta elektryczna będzie cię kosztować co najmniej 500 zł (najtańszy model), a na indukcję musisz przeznaczyć min. 1 000 zł.
Faworyt: płyta gazowa
2. Wygląd
Płyta gazowa zdecydowanie najmniej ucieszy oko. Jeśli zależy ci na ładnym wyglądzie kuchni i nowoczesnym designie, postaw na płytę indukcyjną lub elektryczną ceramiczną.
Faworyt: płyta indukcyjna lub elektryczna ceramiczna
3. Szybkość gotowania
Najmniej wydajna energetycznie jest kuchenka gazowa. Na drugim miejscu znajduje się płyta elektryczna, ale ma jedną wadę – nagrzewa całą powierzchnię, przez co oddaje ciepło do otoczenia. Zdecydowanym faworytem jest płyta indukcyjna, która bardzo szybko nagrzewa naczynie, ale dopiero po ustawieniu go na polu grzewczym, dzięki czemu nie nagrzewa całej powierzchni płyty.
Faworyt: płyta indukcyjna
4. Bezpieczeństwo
Używanie płyt ceramicznych oraz gazowych niesie ze sobą wysokie ryzyko poparzenia. Płyta ceramiczna po gotowaniu jeszcze długo jest gorąca, a palnik gazowy to otwarty ogień, który może spowodować pożar. Mając w domu małe dzieci, najlepiej jest więc wybrać płytę indukcyjną, która szybko stygnie i nie nagrzewa się w całości.
Faworyt: płyta indukcyjna
5. Czyszczenie
Bez problemu usuniesz zabrudzenia z kuchenki indukcyjnej – chwilę po gotowaniu będzie ona chłodna, co ułatwi ci sprzątania. Gorzej będzie z kuchenką elektryczną ceramiczną, ponieważ będzie ona ciepła jeszcze kilkadziesiąt minut po kucharzeniu. Płyta gazowa jest niewygodna do czyszczenia, poprzez wystające palniki.
Faworyt: płyta indukcyjna
6. Zużycie energii
Zdecydowanie najmniej energii zużyjesz podczas gotowania indukcyjnego, niewiele więcej, korzystając z kuchenki elektrycznej. Płyta gazowa jest mało wydajna, co nie rekompensuje nawet niskiej ceny gazu.
Faworyt: płyta indukcyjna
7. Akcesoria kuchenne
W tej kategorii bez wątpienia wygrywa płyta gazowa. Możesz korzystać z wszystkich garnków, nawet tych najtańszych. Najdroższe, ferromagnetyczne naczynia będą niezbędne do gotowania na płycie indukcyjnej.
Faworyt: płyta gazowa
Płyta indukcyjna rządzi!
Porównanie wszystkich kuchenek nie należało do najprzyjemniejszych zadań. Zdecydowanie łatwiej jest zrobić ranking kredytów hipotecznych ;) Wniosek jest jeden – warto zainwestować w płytę indukcyjną. Większy koszt zakupu szybko się zwróci.
Przeczytaj też: Koszty związane z remontem mieszkania
Oszczędzisz nie tylko na energii, lecz także na czasie i nerwach, ponieważ skrócisz czas gotowania, nie będziesz się przejmował tłustymi plamami na szafkach kuchennych (zero bryzgania!) oraz szybko wyczyścisz płytę po przyrządzeniu posiłku.
A ty której kuchenki używasz? Jesteś zadowolony ze swojego wyboru?